שאלות ותשובות

עברו של העם היהודי הוא העתיד שלך

קצת עלינו

מסע בשבילי ההיסטוריה של העם היהודי מתחיל בארץ-ישראל בשלהי תקופת הברונזה ומוביל דרך כל התקופות לכל רחבי תבל. ההולכים עימנו במסע שואלים שאלות, הופכים כל אבן בדרך, חושפים את עברם, בונים את זהותם ומעצבים את העתיד של כולנו.

המחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו באוניברסיטת בר-אילן היא המחלקה המובילה בתחומה, ובה חוקרות וחוקרים ששמם הולך לפניהם בארץ ובעולם. הסגל המצויין ידע לנתב אותך בשבילי ההיסטוריה היהודית המפותלת והמאתגרת מחקרית.

המחלקה מציעה ללומדים בה פרישת תכנים למן העת העתיקה, דרך תקופת שני בתי המקדש, גלויות ישראל ופזורותיו ברחבי תבל, קהילות ישראל במזרח ובמערב, הציונות, השואה, העליות לארץ ועד ימנו אלה בתוכנית ליהדות זמננו.

החשיפה הרחבה מבטיחה להקנות לך את הרקע הדרוש להמשך ההעמקה והתמקצעות.

מה לומדים אצלנו?

ההיסטוריונים וההיסטוריוניות שלנו יהפכו אותך לשותפיהם במעבדה, יאפשרו לך לגעת בידיים בחומרים היסטוריים, במפות, במסמכים ובמכתבים שכתבו דמויות ומוסדות בקהילה; הם יציגו את מגוון הגישות והפרשנויות ויעוררו אותך ואת הלומדים והלומדות שלצדך לנהל דיון ביקורתי ועמוק, הרואה את תמונת המציאות על כל מורכבותה. בתהליך חסר פשרות זה נלמדים קורסים במגוון נושאים: ראשית היהדות בימי המקרא, מאבקים פוליטיים בימי בית שני, סטיות דתיות בימי המשנה והתלמוד, קהילות ישראל בצפון אפריקה, בסוריה ובאימפריה העות'מאנית, יהודי מזרח אירופה והחסידות, התבוללות ואנטי־ התבוללות, הציונות ומתנגדיה, קבלת החלטות בתקופת השואה, פוליטיקה ישראלית, תולדות יהודי ארה"ב ועוד.

המסע שלך במחלקה מאפשר לך לבנות יכולות מחקר וביקורת ולהשתתף בדינמיקה שוקקת ובהפריה הדדית מיוחדת שנוצרת בין הסטודנטים עצמם ובין הסטודנטים למרצים.

אז מה עושים עם התואר?

הבוגרים והבוגרות שלנו משתלבים למשל בהוראה בבתי הספר ומקיימים את שנכתב בתהלים "למַעַן ידְֵעוּ דּוֹר אַחֲרוֹן בָּניִם יוִלדוּ יקָֻמוּ ויִסַפְרו לבניהם" (ע"ח, ו').

אנו מציעים לבוגרינו לתואר הראשון להמשיך עמנו במסע בלימודים מתקדמים בכל התקופות, כך למשל בתוכנית מיוחדת לתואר שני בתולדות ישראל ללא תזה (מסלול מורים) או בתוכנית מרוכזת לתואר שני ללא תזה ביהדות זמננו בשנה, כולל קורסים מתוקשבים והיברידיים.

לצד אלו, רבים מבוגרנו שממשיכים לתארים מתקדמים מחקריים, כותבים תזה ודוקטורט ועוסקים במחקר ובהוראה באקדמיה, הם משתלבים בעולם התרבות, ברשויות השלטון, במגזר הציבורי, בחברות עסקיות ובמוזאונים, מתעדים את פעילותם ומנהלים את ארכיוניהם.

רוצה לצאת לדרך?
           כמה צעדים ונרשמת...

לבחור בתוכנית המתאימה לך

תואר ראשון חד־חוגי (מורחב) במחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו
(למצטיינים ולמצטיינות – אפשרות להשתלב במסלול הישיר לתואר שלישי).

תואר ראשון דו־חוגי מובנה (שילוב בין שתי מחלקות שיש בהן תיאום):

• לימודי ארץ־ישראל וארכאולוגיה

• היסטוריה כללית

• לימודי המזרח התיכון
  • תלמוד ותורה שבעל־פה
  • תנ"ך
  • ספרות עם ישראל
  • פילוסופיה
  • לימודים קלאסיים
  • גאוגרפיה
  • ב"א רב־תחומי במדעי הרוח
  • לימודי מידע
  • חינוך
  • לשון עברית
  • סוציולוגיה
  • ערבית
תואר ראשון דו־חוגי לא מובנה

לימודי תולדות ישראל ויהדות זמננו בשילוב מחלקה נוספת שאינה ברשימה לעיל, על פי בחירתך.

תואר שני

א. תואר שני בתולדות ישראל

• מסלול לתואר שני עם תזה למצטיינים

• מסלול משולב לתואר שני עם תזה ולתואר שלישי

• מסלול לתואר שני ללא תזה

• מסלול לתואר שני ללא תזה מיוחד למורים ולמורות

ב. תואר שני ביהדות זמננו – לא נדרשות השלמות:

• מסלול לתואר שני עם תזה למצטיינות ולמצטיינים

• מסלול משולב לתואר שני עם תזה ולתואר שלישי

• מסלול רגיל לתואר שני ללא תזה • מסלול לתואר שני ללא תזה – תוכנית מרוכזת בשנה.

קיימת אפשרות גם למסלול השלמת תזה בהתאם לקריטריונים המקובלים.

תואר שלישי

שתי התמחויות אפשריות: האחת בתולדות ישראל והאחרת ביהדות זמננו.

לעמוד בתנאי קבלה

תואר ראשון
  • יש לך ממוצע בגרות 90 ומעלה? אין צורך במבחן פסיכומטרי, יש לעמוד בציון הסף בבחינת המיון באנגלית (ציון 85 במבחן אמי"ר/אמיר"ם).

• ממוצע הבגרות פחות מ־ 90 ? אפשר לבדוק סיכויי קבלה בשקלול ממוצע הבגרות וציון המבחן הפסיכומטרי ב'מחשבון הערכת סיכויי הקבלה' באתר האוניברסיטה, בכפוף לעמידה בציון הסף באנגלית.

תואר שני

תואר ראשון בציון ממוצע 76 לפחות ובכפוף לדרישות השלמה.

תואר שלישי

לתנאי הקבלה לתואר שלישי יש לפנות למזכירות המחלקה.

איך נרשמים?

ממלאים טופס הרשמה באתר אוניברסיטת בר-אילן

יש עוד שאלות? דברו איתנו!

טלפון: 03-5318353

דוא"ל: deptti@mail.biu.ac.il

שעות קבלה: יום א' - יום ה', 11:00‑13:00

קבלת קהל ב-zoom מתקיימת בימים א', ג' וה' בין השעות 12:00-10:00 בקישור: דלת פתוחה