ד"ר אפרים יעקב

ד"ר אפרים יעקב ז"ל

בי"א בניסן תשע"ה, 31.3.2015, הלך לעולמו עמיתנו ד"ר אפרים יעקב, והוא בן 62 בלבד. אפרים גדל בנהריה, בן למשפחה יוצאת חוגריה שבתימן. את התארים האקדמים שלו סיים בחוגים להיסטוריה ופילוסופיה באוניברסיטה העברית, שם שמש כאסיסטנט לפרופ' ישעיהו ליבוביץ', ושם כתב עבודות מ.א. ודוקטורט על הקבלה אצל יהודי תימן בהנחיית פרופ' משה אידל. בנוסף ללימודים האקדמים, הוא למד הלכה אצל שנים מגדולי הרבנים של יהודי תימן בארץ, מרי יוסף קאפח ומרי חיים יחיא סינואני.

את מרבית הקריירה האקדמית והצבורית שלו הקדיש לשימור מורשת קהילת יוצאי חוגריה, בתיעוד, הקלטה ופרסום של הספרות והפיוט של יהודי חוגריה ברחבי הארץ. בנוסף לכך, עסק אפרים בתולדות יהודות ספרד ותימן, בתולדות המדע בקרב יהודי המזרח ובכתביו של החיד"א, הרב חיים יוסף דוד אזולאי, מגדולי הפוסקים בירושלים של סוף המאה ה-18, שהיה גם מקובל והיסטוריון. אפרים חבר וערך מעל ל- 15 ספרים בנושאים שונים, הועסק כיועץ במשרד החינוך וכעורך תכניות מורשת ב"קול ישראל", ולימד באוניברסיטה העברית, באוניברסיטה הפתוחה, במכללות מורשת יעקב, אשקלון ואריאל.

במהלך השנים שבהן למד במחלקתנו, נודע אפרים כאחד המורים הפופולארים ביותר במחלקה. הקורסים שלו היוו מוקד משיכה לסטודנטים מכל רחבי האוניברסיטה. במקביל להוראה, המשיך אפרים לעסוק במחקר, וכמעט תמיד היה בין הפותחים את שערי האוניברסיטה בבוקר והנועלים אותם בשעות הלילה.

ביום רביעי, כ"ג בסיון (10.6.2015) ערכה המחלקה ארוע לזכרו של אפרים, במסגרת הסמינר המחלקתי. ראש המחלקה פרופ' ירון הראל שמש כיו"ר הארוע, ולאחר דברי פתיחה מפיו, סרטט פרופ' משה אידל קוים לדמותו של אפרים, פרופ' מאיר בר-אשר דבר על מפעלו של אפרים בחקר יהדות תימן, פרופ' אבריאל בר-לבב הציג את "אפרים כילד שעשועים" וד"ר אברהם אלקיים דבר על דרכו של אפרים כחוקר הקבלה. בארוע נוכחו כמאה בני משפחה, חברים, עמיתים ותלמידים מכל רחבי הארץ.

יהי זכרו ברוך, ויהי מפעלו השראה לכולנו.

את הדברים כתב: ד"ר יגאל לוין

הרצאה שנתן ד"ר יעקב אפרים בנושא: "דפוסי מסחר: מידות ומשקלות בפעילות המסחרית בקרב יהודי תימן". ההרצאה ניתנה בתאריך כ"ז בסיון תשע"ג 5 ביוני 2013

תאריך עדכון אחרון : 24/10/2023