ד"ר ברכה גיא

כתובת דוא"ל: guy.bracha@biu.ac.il

אתר אישי: https://biu.academia.edu/BrachaGuy

השכלה

2017 – עמית פליקס פוזן לפוסט-דוקטורט, המרכז הבינלאומי לחקר האנטישמיות ע"ש וידאל ששון באוניברסיטה העברית.

2012 דוקטור לפילוסופיה באוניברסיטת בר אילן, המחלקה לתולדות ישראל

עבודת דוקטורט: "אלעאלם אלאסראאילי – מקומו בעולם העיתונות היהודית והערבית במזרח התיכון על רקע התמורות בקהילות סוריה ולבנון, 1921 -1948" בהדרכת פרופ' ירון הראל

2004 מוסמך אוניברסיטת תל אביב, בית הספר להיסטוריה

תזה: "מישל עפלק – ההוגה ואיש המעשה", בהדרכת פרופ' אייל זיסר

1999 בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים בחוגים תולדות המזרח התיכון והיסטוריה של עם ישראל.

תעסוקה

2018 -   עורך משנה לספר לבנון במכון בן צבי.

2013-  מרצה מן החוץ באוניברסיטת בר אילן במחלקה לתולדות ישראל.

2013-2012 –  עמית אלישר במכון בן צבי לחקר קהילות ישראל במזרח.

פרסים ומלגות

2016 – פרס לחוקרים מצטיינים מטעם הבמה תולדות ארץ ישראל והעם היהודי

2012 –  פרס פנחס חורגין על עבודת דוקטור מצטיינת בהיסטוריה יהודית

2012 – קרן ע"ש טוני ועודד אלישר – מלגת מחקר בנושא יהדות לבנון

2010 – מלגת נסיעה לצרפת מטעם שגרירות צרפת

2010 – מלגת מחקר מטעם ארגון יוצאי דמשק בישראל

2009 – הפרס ע"ש גוסטה סדן לבית פרנס, של קרן דב סדן

2009 –מלגת מחקר בתחום יהדות המזרח מטעם משרד החינוך ומכון בן-צבי

2010-2009 – אוניברסיטת בר אילן, מלגת הצטיינות  לתלמידי דוקטורט

פרסומים

• "מלחמת שפות– מאבק הערבית והעברית מול הצרפתית באליאנס בבירות", קובץ לרגל 150 להקמת חברת "כל ישראל חברים", בדפוס.

• "מערכה מול מערכה" – מזרח מול מערב, ערביות ועבריות אצל אינטלקטואל יהודי בחלב 1870", בתוך: אסתר מאיר-גליצנשטיין, עופר שיף ואחרים (עורכים), ההיסטוריה הארוכה של יהודי ארצות האסלאם, שדה בוקר: הוצאת מכון בן גוריון, בדפוס.

• "סיפור יציאת מצרים – כזכרון יהודי-מצרי בחוג הנַהְדַֺה היהודית במצרים", ג'מאעה, בפרסום.
  • "Digitization of Jewish Nahda Texts: “Knowing the Enemy” or Preserving a Heritage?", Studies in Contemporary Jewry, 31 (2020), pp. 152-164.
  • "Les Juifs de Syrie et du Liban durant la Seconde Guerre Mondiale", La Revue d'histoire de la Shoah, 205 (Octobre 2016), pp. 447-462.
  • "'The Germans are Coming!' – The Jewish Community of Beirut facing the question of Jewish immigration from German", Leo Baek Yearbook, 61/1 (2016), pp. 41-54.

·"A Letter from Iraq: The Writing of Iraqi Correspondents in al-ʿAlam
al-
ʾIsraʾili and Israʾil ", Middle Eastern Studies, 52/1 (2016), pp. 102-115.

·"התחייה הנשית בבירות – מגמות ותמורות בהתפתחות אגודות הנשים היהודיות בבירות", פעמים, 144 (תשע"ו), עמ' 41-9.

·"צמיחתה של 'האפנדיה היהודית הצעירה' והתגובה לעליית הנאצים בגרמניה בקהילה היהודית בבירות", ציון, 80, מס' 2 (תשע"ה), עמ' 226-207.

·"ב'תֻפים עשוים מנפט' – הדחתו של הרב שלמה תאג'ר מכהונת חכם באשי בבירות", פעמים, 140-139 (תשע"ה), עמ' 238-213.

מאמרים בכתבי עת לא שפיטים

·"דמוגרפיה", ירון הראל (עורך), לבנון, ירושלים: מכון בן צבי, בדפוס.

·"יהודי לבנון והתוכניות ליישב יהודים מגרמניה בשנים 1934-1933", ירון הראל (עורך), לבנון, ירושלים: מכון בן צבי, בדפוס.

·"מחזאות מקורית ומופעי תיאטרון", ירון הראל (עורך), לבנון, ירושלים: מכון בן צבי, בדפוס.

·"עיתונות", ירון הראל (עורך), לבנון, ירושלים: מכון בן צבי, בדפוס.

·"אל-עאלם אל-אסראאילי – עיתון יהודי לשון הקוראן", עת-מול,265, (תש"ף), עמ' 26 -29.

·"נגד הזרם ועִמו", עת-מול, 219 (תשע"ב), עמ' 15-12.

הרצאות נבחרות

• "איפה את אסתר – כתיבה ואי כתיבה של נשים בעיתונות היהודית בערבית", יום עיון: פרטי וציבורי – נשים בעיתונות היהודית והישראלית", האוניברסיטה הפתוחה, 4 במרס 2020.

• "תרגום תרבות יהודית לערבית לפני 1948: חיבור בין 'קַוְם' ל-'וַטַן'", הקונגרס העולמי ה-17 למדעי היהדות, ירושלים, 10 באוגוסט 2017.

• "'מערכה מול מערכה' – משכיל עברי כותב היסטוריה יהודית מזרחית בחלב, 1870", ההיסטוריה הארוכה של יהודי ארצות האסלאם בישראל, כנס לרגל פרישתו של. פרופירון צור לגמלאות, תל אביב, 18 ביולי 2017.
  • "העיתונות היהודית במזרח התיכון", כנס בין לאומי: יהודים באפריקה הקולוניאלית והפוסט-קולוניאלית, קייפטאון, דרום אפריקה, 24-22 באוגוסט 2016.
  • "How to translate ‘Ghetto’ into Arabic? – The coverage of the Holocaust in a Lebanese Jewish newspaper", international conference: The Jews of the Middle East in the Shadow of the Holocaust, Jerusalem, 5 April 2016.
  • "'על-ידי הערבית נוכל ליצור תרבות עברית (?!)' – גיבוש תרבות יהודית בנהצ'ה", כנס מסכם: פרספקטיבות יהודיות, פרספקטיבות מזרחיות , מכון ון ליר בירושלים, 8-7 באוקטובר 2015.
  • "The Germans are Coming! The Jewish Community of Beirut Facing the Question of Jewish Immigration from Germany", International Conference: German Jews in the Middle East, Jerusalem11 February 2014
  • "יהודי ביירות בין לאומיות לבנונית, פן-ערבית-סורית וציונית", הקונגרס העולמי השישה עשר למדעי היהדות, כ"ד באב תשע"ג
  • "צידון בריו – בנייתה של קהילה בברזיל וקשריה עם קהילת האם", כנס בינלאומי בנושא: הקהילות היהודיות באמריקה הלאטינית, מרכז דהאן, אוניברסיטת סאו פאולו והמכללה האקדמית באשקלון, אוניברסיטת סאו פאולו, 6-3 בספטמבר 2012.
  • "אלעאלם אלאסראאילי – עתון סורי-לבנוני-ציוני", כנס אילמ"א השנתי, אוניברסיטת בר אילן, 7 ביוני 2012.
  • "ערבית או צרפתית: המאבק בקהילת בירות בשאלת האוריינטציה התרבותית במוסדות כי"ח",  כנס בינלאומי לרגל 150 שנה להקמת אליאנס, מכון בן צבי, ירושלים, 26 באוקטובר 2010.

מחקר

תחומי העניין המחקריים