ד"ר גיא ברכה

דואל: guy.bracha@biu.ac.il

השכלה

2017

עמית פליקס פוזן לפוסט-דוקטורט, המרכז הבינלאומי לחקר האנטישמיות ע"ש וידאל ששון באוניברסיטה העברית.

נושא המחקר: Jews, Antisemitism and the Nation building in Egypt, Syria and Lebanon, 1908-1948.

מנחה: פרופ' הלל כהן

דוקטור לפילוסופיה באוניברסיטת בר אילן, המחלקה לתולדות ישראל

עבודת דוקטורט: "אלעאלם אלאסראאילי – מקומו בעולם העיתונות היהודית והערבית במזרח התיכון על רקע התמורות בקהילות סוריה ולבנון, 1921 -1948" בהדרכת פרופ' ירון הראל

מוסמך אוניברסיטת תל אביב, בית הספר להיסטוריה

תזה: "מישל עפלק – ההוגה ואיש המעשה", בהדרכת פרופ' אייל זיסר

1999

בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים בחוגים תולדות המזרח התיכון והיסטוריה של עם ישראל.

מחקר

תחומי העניין המחקריים

1. היסטוריה פוליטית וחברתית של הקהילות היהודיות בסוריה ולבנון בעת החדשה
    2. היסטוריה אינטלקטואלית של יהודי קהילות המזרח התיכון וצפון אפריקה
    3. עיתונות יהודית במזרח התיכון ובצפון אפריקה
    פרסומים

מאמרים

• " סיפור יציאת מצרים – כזיכרון יהודי-מצרי בחוג הנַהְדַה היהודית במצרים", ג'מאעה, כ"ה (תשפ"א), עמ' 72-57.
    • "Digitization of Jewish Nahda Texts: “Knowing the Enemy” or Preserving a Heritage?", Studies in Contemporary Jewry, 31 (2020), pp. 152-164.
    • "Les Juifs de Syrie et du Liban durant la Seconde Guerre Mondiale", La Revue d'histoire de la Shoah, 205 (Octobre 2016), pp. 447-462.
    • "'The Germans are Coming!' – The Jewish Community of Beirut facing the question of Jewish immigration from German", Leo Baek Yearbook, 61/1 (2016), pp. 41-54.

"A Letter from Iraq: The Writing of Iraqi Correspondents in al-ʿAlam al-ʾIsraʾili and Israʾil ", Middle Eastern Studies, 52/1 (2016), pp. 102-115.

·"התחייה הנשית בבירות – מגמות ותמורות בהתפתחות אגודות הנשים היהודיות בבירות", פעמים, 144 (תשע"ו), עמ' 41-9.

·"צמיחתה של 'האפנדיה היהודית הצעירה' והתגובה לעליית הנאצים בגרמניה בקהילה היהודית בבירות", ציון, 80, מס' 2 (תשע"ה), עמ' 226-207.

·"ב'תֻפים עשוים מנפט' – הדחתו של הרב שלמה תאג'ר מכהונת חכם באשי בבירות", פעמים, 140-139 (תשע"ה), עמ' 238-213.

פרקים ספרים

• "דמוגרפיה", בתוך י' הראל (עורך), לבנון, ירושלים (בדפוס).
    • "יהודי לבנון והתכניות ליישוב יהודי גרמניה בשנים 1934-1933", בתוך י' הראל (עורך), לבנון, ירושלים (בדפוס).
    • "מחזאות מקורית ומופעי תיאטרון", בתוך י' הראל (עורך), לבנון, ירושלים (בדפוס).
    • "עיתונות", בתוך י' הראל (עורך), לבנון, ירושלים (בדפוס).
    • "מלחמת שפות– מאבק הערבית והעברית מול הצרפתית באליאנס בבירות", בתוך ח' סעדון (עורך), לשרת את עמם בדרכםכי"ח וקידום הקהילות היהודיות בארצות האסלאם. ירושים תשפ"א, עמ' 180-165.
    • "'מערכה מול מערכה' – מזרח מול מערב אצל אליהו חי ששון, חלב 1870 ", בתוך, א' מאיר-גליצנשטיין, עופר שיף ואחרים (עורכים), ההיסטוריה הארוכה של המזרחים: כיוונים חדשים בחקר יהודי המזרח, שדה בוקר תשפ"א, עמ' 485-467.

מאמרים בכתבי עת לא שפיטים

·"אל-עאלם אל-אסראאילי – עיתון יהודי בלשון הקוראן", עת-מול, 265 (תש"ף), עמ' 26 - 29

·"נגד הזרם ועִמו", עת-מול, 219 (תשע"ב), עמ' 15-12.

הרצאות נבחרות

• "יחסי ספרדים-אשכנזים בעיתון 'אלעאלם אלאסראאילי' (ביירות)", הרצאה בפורום חוקרים מרכז אליישר, מכון בן צבי, 11 במאי 2021.
    • "אסתר אזהרי-מויאל: תחייה ערבית, תחייה נשית, תחייה יהודית", כנס: נשים יהודיות יוצרות, מכון שוקן,  19 באפריל 2021.
    • "איפה את אסתר? – כתיבה ואי-כתיבה של נשים בעיתונות היהודית בערבית", פרטי וציבורי – נשים בעיתונות היהודית והישראלית, האוניברסיטה הפתוחה, 4 במרץ 2020
    • "תרגום תרבות יהודית לערבית לפני 1948: חיבור בין 'קַוְם' ל-'וַטַן'", הקונגרס העולמ ה-17 למדעי היהדות, ירושלים, 10 באוגוסט 2017.
    • "'מערכה מול מערכה' – משכיל עברי כותב היסטוריה יהודית מזרחית בחלב, 1870", ההיסטוריההארוכה של יהודיארצות האסלאם. בישראל, כנס לרגל פרישתו של. פרופירון צור לגמלאות, תל אביב, 18 ביולי 2017.
    • "How to translate ‘Ghetto’ into Arabic? – The coverage of the Holocaust in a Lebanese Jewish newspaper", international conference: The Jews of the Middle East in the Shadow of the Holocaust, Jerusalem, 5 April 2016.
    • "The Germans are Coming! The Jewish Community of Beirut Facing the Question of Jewish Immigration from Germany", International Conference: German Jews in the Middle East, Jerusalem11 February 2014
    • "יהודי ביירות בין לאומיות לבנונית, פן-ערבית-סורית וציונית", הקונגרס העולמי השישה עשר למדעי היהדות, כ"ד באב תשע"ג
    • "צידון בריו – בנייתה של קהילה בברזיל וקשריה עם קהילת האם", כנס בינלאומי בנושא: הקהילות היהודיות באמריקה הלאטינית, מרכז דהאן, אוניברסיטת סאו פאולו והמכללה האקדמית באשקלון, אוניברסיטת סאו פאולו, 6-3 בספטמבר 2012.
    • "אלעאלם אלאסראאילי – עתון סורי-לבנוני-ציוני", כנס אילמ"א השנתי, אוניברסיטת בר אילן, 7 ביוני 2012.
    • "ערבית או צרפתית: המאבק בקהילת בירות בשאלת האוריינטציה התרבותית במוסדות כי"ח",  כנס בינלאומי לרגל 150 שנה להקמת אליאנס, מכון בן צבי, ירושלים, 26 באוקטובר 2010.

תאריך עדכון אחרון : 26/11/2023