אודות המחלקה

המחלקה לתולדות ישראל

המחלקה לתולדות ישראל נוסדה עם הקמתה של אוניברסיטת בר-אילן  בשנת 1955. מאז התרחבה המחלקה הן בגודלה והן בתחומי המחקר בהם עוסקים חבריה. הלימודים במחלקה לתולדות ישראל באוניברסיטת בר אילן מקנים ידע ואמצעי גישה  לאוצר ההיסטורי  של העם היהודי, הערכה ביקורתית והקניית כלים לרכישת מחקר מדעי חדש בתחום זה. ההשקעה האינטנסיבית במחקר במסגרת המחלקה מכוונת לחשיפת עובדות חדשות וניתוח תהליכים ומגמות שעברו על העם היהודי בארץ ישראל ובתפוצות השונות.

לימודי ההיסטוריה היהודית וההשקעה במחקר חשובים לאור תשומת הלב בקרב תושבי מדינת ישראל ויהודים מרחבי העולם, הרואים בהיסטוריה זו את מורשתם הלאומית. המחלקה מציעה מבחר גדול של קורסים וסמינרים לקראת התארים ראשון, שני ושלישי.  במסגרת לימודי התואר הראשון והשני נלמדת ההיסטוריה היהודית מתקופת העת העתיקה (הכוללת  את תקופת המקרא, הבית השני, המשנה והתלמוד) דרך ימי הביניים ועד לעת החדשה.

תוכניות לימודים

המחלקה מציעה תוכנית לימודים עשירה ומגוונת בתקופות השונות ובכך היא מעניקה לסטודנטים הזדמנות לחקור את העבר היהודי בצורה ביקורתית, תוך העמקת הידע שלהם במורשתם. חברי הסגל במחלקה עוסקים בטווח רחב של תחומי מחקר  בתולדות ישראל הכוללים: התפתחות דתית–תרבותית של חיי משפחה  קהילתיים; מחלוקות פנימיות בקהילה היהודית; מגדר בתקופת הבית השני ובימי הביניים; כתות וזרמים בתקופת הבית השני; חסידים; המגזר האולטרה-אורתודוכסי ("החרדי") בישראל ובארה"ב; היסטוריוגרפיה של השואה; החיים היהודיים בארצות האסלאם, ציונות ומיתוסים.

בוגרי המחלקה פונים לאחר השלמת לימודיהם לקריירה אקדמית, לעיסוק במחקר וכן הופכים למחנכים של הדור הבא בבתי הספר העל-יסודיים ברחבי ישראל. חלקם מעורבים בחיים הציבוריים בישראל כחברי כנסת או במסגרת השלטון המקומי, אחרים הם מפקדים בכירים בכוחות הביטחון של מדינת ישראל.

התכנית ליהדות זמננו

התכנית מיועדת לתארים מתקדמים (תואר שני ותואר שלישי). במסגרת התכנית הסטודנטים לומדים להבין דפוסים שונים של חברה, תרבות, וחיים יהודיים כפי שבאים לידי ביטוי במרכזים היהודיים הגדולים בארבעים השנים האחרונות של המאה העשרים ועד לימינו. כל דיון בתקופה מוקדמת יותר יהיה לצורך חומר רקע בלבד, התכנית תתמקד בעשורים האחרונים של המאה העשרים ואילך. התכנית תשים דגש על חמישה מוקדים גיאוגרפיים מרכזיים של חיים יהודיים בתקופה הנידונה לפי הסדר הבא:

1. מדינת ישראל
  2.  אמריקה הצפונית ואמל"ט
  3.  מזרח אירופה ומדינות חבר העמים
  4.  מערב אירופה
  5.  ארצות האיסלאם

ניתן להתמחות באחד התחומים המהווים נושאי "ליבה" של התכנית, או באחד מתחומי הבחירה.

קהל היעד:

התכנית פתוחה לבוגרי מדעי יהדות, רוח, חברה, משפטים וטבע שסיימו את לימודיהם בהצטיינות (ציון ממוצע 80). עבור סטודנטים בעלי תואר ב"א ומ"א במדעי יהדות מאוניברסיטאות זרות שבהן נלמדה תכנית בין-תחומית, תעוצב תכנית לימודים אישית, בהתאם להתמחותם.

הקהל הפוטנציאלי מורכב משלוש קבוצות עיקריות: הקבוצה הראשונה – סטודנטים המעוניינים להמשיך ללימודי תואר שני ותואר דוקטור ולפתח קריירה אקדמית של מחקר והוראה בתחום יהדות זמננו. הקבוצה השנייה – מתעניינים בתחום הרוצים להעמיק את היכרותם עם תיאוריות ותופעות הקשורות בעולם היהודי של הדור האחרון. הקבוצה השלישית - הם אלה העובדים בשטחים שונים שבהם נעזרים במידע על העולם היהודי העכשווי, ביניהם תחומי החינוך, ארגון קהילתי, תקשורת, שליחות וכדומה. התכנית לתואר שלישי נועדה לעודד ולהכשיר חוקרים ובעלי מקצוע בתחומים הקשורים בעולם היהודי של הדור האחרון.